Interview met de Red Bull Belgium Cypher winner Camine (in het Nederlands – English version coming soon)

Apr 3, 2019 | Interviews

Gefeliciteerd met je red bull overwinning! Had je deze uitkomst verwacht? Hoe had je het van te voren in gedachten dat het zou lopen?

Joepie! Bedankt. Ik heb de laatste maanden enorm hard getraind dus had natuurlijk gehoopt op de overwinning. Maar ik wist ook dat ik stevige concurrentie ging hebben dus had het niet echt verwacht. Ik heb tijdens mijn voorbereidingsproces zo veel mogelijk tegen mijzelf gezegd: ‘It’s possible!’ Dit haalde ik uit een motivatiespeach van Less Brown. Zwaar trainen is één ding maar die mindset heeft me toch een extra boost gegeven.

Kun je een beetje beschrijven wat je tactiek was? Heb je een tactiek of ga je er gewoon in?

Enkele weken voor RedBull BC One stond ik ook in de Bgirl halve finale op Battle Of Honour. Ik had stress omdat ik na zo hard trainen echt voor die winst wou gaan. Maar door deze druk kon ik niet goed dansen en al helemaal niet genieten van de battle. Op Red Bull BC One heb ik het dus anders aangepakt. Ik heb geprobeerd die honger naar de overwinning van me af te zetten en gewoon volledig te genieten van het moment. Daardoor stond ik met een mega smile op het podium, heb ik echt genoten en kon ik mijzelf volledig geven in de battle.

Hoe heb je getraind voor deze competitie? 

Ik had me al goed voorbereid voor de normale kwalificatie van de Red Bull Belgium Cypher, die een goeie maand voordien plaatsvond. Hier worden jaarlijks de 16 bboys of bgirls gekozen die de Belgium Chypher mogen mee doen. Enkele dagen voor die kwalificatie kreeg ik plots een berichtje dat ze voor het eerst een aparte Bgirl Cypher zouden organiseren en dat ik daarvoor gekozen was. Super leuk! Ik heb mijn trainingsproces gewoon doorgezet en natuurlijk wat opgeschroefd.

Kun je iets vertellen hoe je bent begonnen met breaken?

Ik zag break voor het eerst op een battle in Antwerpen, het leek me cool om te leren. Na de basis stapjes te leren in een dansschool, kwam ik bij Battle Droids crew terecht. De moves, de muziek, de sfeer en cultuur, … maken mij gelukkig. Al snel veranderde break in een drive en echte passie in mijn leven.

Kun je wat vertellen over je crew battledroids?

Sambo bracht in 2012 uit verschillende dansscholen de jongens bij elkaar die meer met break wilden bereiken. Battle Droids Crew is dus een echte crew die samen is opgegroeid en geëvolueerd. We hebben grootse dromen, we willen de wereld over nemen. ????

We trainen normaal gezien 3 keer per week samen maar dit breiden we vaak uit waardoor we elkaar bijna dagelijks zien. Dit zorgt er natuurlijk voor dat we een heel sterke en leuke band met elkaar hebben. We hebben dan ook al veel meegemaakt samen.

Ik ben enorm blij dat ik een deel van Battle Droids crew mag zijn, de boys en Sambo pushen mij en supporten om steeds mijn limieten te verleggen. Ik heb ook van hen geleerd dat alles mogelijk is, je kan je grootste dromen waarmaken als je er hard voor werkt.

Hoe zie jij de bgirlscene in Belgie?

De bgirlscene in België is niet zo groot. Er is een klein aantal bgirls die wel actief bezig zijn, ze bieden me steeds stevige concurrentie dat maakt het mega leuk. Er zijn wel wat beginnende bgirls maar ik heb het gevoel dat ze de stap naar breakscene niet echt durven zetten. Zo ondersteunde Soe enkele jaren de bgirls door les te geven aan “bgirls only” om hun zelfvertrouwen op te krikken. Maar een echte opkomst van bgirls zoals je ziet in Nederland of Japan blijft nog wat uit.

Hoe ziet je leven eruit op dit moment?  –> wat zijn je plannen?

Ik woon samen met mijn vier beste vrienden in het centrum van Antwerpen. Na mijn diploma orthopedagogie ben ik net begonnen aan de UA met een tweede bachelor filosofie. Ik kan het leven als student heel goed combineren met break en zou dit dus graag nog enkele jaren zo houden.

Ik ben dagelijks met break bezig en train zelf bij Battle Droids gewone en crew trainingen, in Kavka de open trainingsspot in Antwerpen, in de fitness voor conditie en krachttraining, … Daarnaast geef ik zelf ook break les in de na-bewaking van kleuter en lagere school. Ik vind het heel leuk om mijn eigen enthousiasme en passie over break door te geven aan deze kids. Samen met Battle Droids probeer ik zo veel mogelijk rond te reizen voor battles, shows, … allemaal fantastische ervaringen.

Hoe ga je je voorbereiden voor de finale in India?

Ik heb nog wel wat tijd tot de finale van Red Bull BC One. Voorlopig ga ik mijn trainingsproces zo doorzetten, met deze extra motivatie ben ik er zeker van dat dat goed gaat lukken.

RELATED POSTS
Bgirljournaljapan – japanese bgirls united

Bgirljournaljapan – japanese bgirls united

  ビーガールネットワークプロジェクト:東京のえりさんとゆりえさんとのインタビー。日本語バージョンは下。 The Japanese breaking culture is always been vibrant and alive, even the COVID19 pandemic...